Masa Yang Tepat- Untuk Belajar

Adakah anda tahu untuk mengawal dan menggunakan masa belajar anda? Adakah anda ingin mendapatkan faedah sepenuhnya daripada masa yang anda luangkan ?

Dalam artikel ini saya sertakan beberapa cadangan, panduan dan petua berguna bagaimana untuk anda meningkatkan kualiti masa belajar anda. Oleh yang demikian, luangkanlah sedikit masa anda untuk membaca artikel ini!

Pertama sekali, anda perlu menetapkan satu jangka masa yang khas untuk anda belajar. Anda boleh letakkan nama pada jangka masa ini contohnya seperti “Waktu Belajar Amy”, “my Official Study Period” , dan “Study Hours!”. Letaklah apa jua nama asalkan ianya mudah diingati dan bermakna.

Kemudian, anda tetapkan pula masa minimum dan maksimum untuk anda luangkan untuk belajar. Anda hendaklah mematuhi jangka masa yang ditetapkan secara jujur – Walaupun anda sudah ‘habis’ belajar!

Sebenarnya dan seadilnya, anda tidak boleh mengatakan ” Guru saya tidak memberikan kerja rumah hari ni, jadi saya tidak perlu belajar apa-apa hari ini!”. Ucapan sebegini sering diucapkan oleh para pelajar- betul atau tidak?. Jika anda sudah pun menetapkan jangka masa belajar, anda boleh menggunakan masa ‘rasmi’ itu untuk anda belajar – walaupun tiada kerja rumah daripada guru pada hari itu. Secara praktikalnya, anda juga dapat mengawal masa tidur anda. Apabila tiada kerja rumah, masa untuk anda habis  belajar lagi cepat! 🙂

Ok. Apabila anda sudah menetapkan masa belajar ‘rasmi’ anda, anda perlu lakukan satu lagi kerja berat. Iaitu anda perlu memastikan bahawa dalam jangka masa yang ditetapkan itu, tiada aktiviti lain dilakukan selain belajar. Gangguan luar akan mengurangkan konsentrasi anda. Beritahu kawan-kawan anda supaya tidak menghubungi atau melawat anda dalam jangka masa sekian..ke ..sekian. Jangan jawab telefon atau panggilan daripada luar (melainkan betul-betul penting yea..). Minta tolong orang di dalam rumah supaya mengatakan anda ‘keluar’. – tidak mengapa.. bohong sunat. 🙂

Jadi, berapa lama tempoh masa belajar yang anda perlukan? Sudah tentu ianya berbeza antara setiap orang. Tetapi jika anda ialah seorang pelajar anda akan mengetahuinya sebaik sahaja pembelajaran bermula. Sistem pelajaran Malaysia mencadangkan supaya setiap pelajar memperuntukkan sekurang-kurang 2 jam sehari selain waktu persekolahan untuk anda belajar. Anda  boleh berjumpa kaunselor anda untuk mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan.

========

Sekiranya anda ingin mendapatkan buku-buku motivasi belajar, agama, novel atau CD pembelajaran untuk kanak-kanak keluaran Telaga Biru Sdn Bhd, sila klik

eKedai Buku Telaga Biru

(gunakan Internet Explorer 8 untuk melancarkan urusan anda)

Jika anda berminat unutk menjadi pengedar buku Stormreaders seperti kami, sila klik

Stormreaders

Sekian, terima kasih.

========

Advertisements
This entry was posted in Teknik Belajar Buat Si Pencari Ilmu. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s